
Ελληνική οικονομία και Ενεργειακή κρίση
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρείς διαφορετικές μορφές κρίσης.
Η πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια χρηματοοικονομική, η δεύτερη υγειονομική και η τρίτη την οποία διανύει τώρα ενεργειακή.
Κατά τις δυο πρώτες οι απώλειες ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει συναντήσει η ευρωζώνη συγκριτικά με το πληθυσμό της κάθε χώρας.
Στη περίοδο της πανδημίας τόσο η οικονομική, όσο και η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προβληματική.
Το 2020 παρότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση ως ποσοστό του ΑΕΠ, η λανθασμένη στόχευση των μέτρων έφερε την αναποτελεσματικότητα της και δεν άλλαξε σημαντικά σε σχέση με τη προηγούμενη δεκαετία.
Το 2021 είχαμε τη τρίτη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη αλλά και ταυτόχρονα την δεύτερη σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στη χώρα μας την στιγμή που μιλάμε ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το ποσοστό της τάξης του 12% και από τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες φαίνεται πως η μηνιαία αύξηση του είναι αναπόφευκτη, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την μείωση του ΕΦΚ.
Οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση είναι σημαντικές και αυτό το αποδεικνύει η δραματική αύξηση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο . Η ραγδαία ανατίμηση του ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό του 320%. Ταυτόχρονα επίδραση στην οικονομία έχει και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, ενώ μόνιμο πλέον πρόβλημα αποτελεί και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αξίζει να αναφερθεί πως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία η μεγαβατώρα αγγίζει τα 115-180€, ενώ στη χώρα μας τα 400-650€ !
Η κοινωνία μας μετά τις συνεχόμενες κρίσεις έχει χάσει κάθε μορφή αντοχής που διέθετε. Από την άλλη ο πληθωρισμός χτυπά τα νοικοκυριά άνισα και ακόμη περισσότερο τις φοιτητικές εστίες που γνωρίζουν την αύξηση του 20%, την ώρα που ο δημοσιονομικός χώρος έχει περιοριστεί.
Τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν, αλλά πρέπει να προβούμε σε αυτούς άμεσα.
Άμεση και σωστή αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Εξάλειψη ανισοτήτων και πάνω από όλα όσο ρίσκο και αν διατρέχουν επενδύσεις.
ECONOMISTS Co